Στην Τεχνική Κολύμβηση ο κολυμβητής εξελίσσεται με τη χρήση μονοπέδιλου. Με μια τεχνική η οποία μιμείται τα δελφίνια στο νερό, η ταχύτητα του είναι βελτιωμένη κατά 33% περίπου σε σύγκριση με την κλασσική Κολύμβηση.

Η ιστορία της Τεχνικής Κολύμβησης ξεκινά τη δεκαετία του 1920, όταν ο αξιωματικός του Γαλλικού στρατού Κολιέ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πέδιλα. Το 1936 έγιναν στην Γαλλία οι πρώτοι αγώνες με πέδιλα σε πισίνα και το 1967 οι πρώτοι Πανευρωπαϊκοί αγώνες τεχνικής κολύμβησης. Το 1972 θεωρείται έτος σταθμός για τη τεχνική κολύμβηση γιατί με τη χρήση του μονοπτέρυγου γεννήθηκε μια νέα τεχνική η οποία μιμείται τα δελφίνια στο νερό.
 
Η τεχνική κολύμβηση είναι επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στο εξωτερικό υπό την αιγίδα της CMAS, διοργανώνονται και διεξάγονται στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών καθώς και Έφηβων / Νεανίδων, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
 
Στην Ελλάδα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα γίνονται υπό την αιγίδα της ΚΟΕ.
 
Όλο και περισσότεροι αθλητές αρχίζουν να ασχολούνται με αυτό το άθλημα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στο άθλημα αυτό ισχύουν οι ίδιοι κανόνες μοριοδότησης για την εισαγωγή των αθλητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που ισχύουν και στα υπόλοιπα αθλήματα.