Ο Ν.Ο.ΑΜ. διαθέτει κορυφαίους αθλητές στα αγωνίσματα της Άπνοιας

Η ανταγωνιστική κατάδυση διεξάγεται σήμερα από δύο παγκόσμιες ομοσπονδίες: την AIDA International (International Association for Development of Apnea) και την CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques – World Underwater Federation). Κάθε ομοσπονδία έχει τους δικούς της κανόνες για την αναγνώριση ενός ρεκόρ. Λεπτομέρειες σχετικά μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες των ομοσπονδιών. Κοινό χαρακτηριστικό,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, των αθλημάτων ελεύθερης κατάδυσης είναι ότι βασίζονται σε ατομικά επιτεύγματα. 

Δυναμική άπνοια

Στη δυναμική άπνοια, ο δύτης κολυμπά υποβρυχίως σε οριζόντια διαδρομή με σκοπό να καλύψει την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση. Επιτρέπεται η χρήση προωθητικού εξοπλισμού όπως τα διπλά πέδιλα και το μονοπέδιλο. Οι επιδόσεις βάση κανονισμού αναγνωρίζονται σε ελάχιστο μήκος πισίνας 25 μέτρων. Αυτή η κατηγορία είναι μια από τις τρείς κατηγορίες του ομαδικού παγκοσμίου πρωταθλήματος μαζί με την στατική άπνοια και τα σταθερά βάρη.

Η δυναμική άπνοια χωρίζεται σε 2 κλάδους: στη δυναμική χωρίς πτερύγια και στη δυναμική με πτερύγια. Και οι δύο κλάδοι απαιτούν καταδύσεις κρατώντας την ανάσα, όπου ο δύτης ταξιδεύει σε οριζόντια θέση κάτω από το νερό με τη δική του δύναμη χωρίς τη βοήθεια / φυσική επαφή μιας στατικής επιφάνειας.

Στο αγώνισμα της δυναμικής άπνοιας η αθλήτρια του ομίλου μας Έφη Σαντά, το 2015 με επίδοση στα 159 μέτρα, πραγματοποίησε Πανελλήνιο ρεκόρ. Η Έφη έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις με δυναμικές άπνοιες(DYN) στη πισίνα με μια ανάσα στα 180μέτρα !

Η Έφη στο σύνολο έχει 4 πανελλήνια ρεκόρ άπνοιας και έχει κερδίσει περισσότερα από 25 μετάλλια σε αγώνες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το πανελλήνιο ρεκόρ της Έφης Σαντά το 2015.

 

Στη δυναμική άπνοια με 2 πέδιλα, την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα για την περίοδο 2016-2017 με 175 μέτρα την έχει ο αθλητής του Ομίλου μας Άρης Μούκας.

Ο Άρης τον Μάρτιο του 2017 είναι 4ος στην παγκόσμια κατάταξη της Just Apnea !

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το ρεκόρ του Άρη Μούκα.

 

 

 

Στατική άπνοια

Στη Στατική Άπνοια (STA), ο αθλητής κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορεί έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του σε πισίνα, ανοιχτή θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, κτλπ.

Η κατηγορία της στατικής άπνοιας είναι η μοναδική στην οποία η επίδοση είναι μετρήσιμη σε χρόνο (και όχι σε βάθος ή απόσταση όπως στις άλλες κατηγορίες) και είναι μια από τις 3 κατηγορίες του ομαδικού παγκοσμίου πρωταθλήματος μαζί με την δυναμική άπνοια με πέδιλα (DYN) και τα σταθερά βάρη (CWT).

Στη Στατική Άπνοια η αθλήτρια μας Έφη Σαντά το 2015 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Το ατομικό της ρεκόρ ξεπερνάει τα 5 λεπτά.

Ο αθλητής το ομίλου μας Άρης Μούκας έχει ρεκόρ στη Στατική Άπνοια στα 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.

Δείτε παρακάτω βίντεο με το ρεκόρ του Άρη.

Σταθερά Βάρη

Στα Σταθερά Βάρη ο αθλητής καταδύεται και αναδύεται χρησιμοποιώντας τα πέδιλα του ή το μονοπέδιλο του χωρίς να τραβάει το σκοινί του αγώνα και χωρίς αλλαγή στο έρμα που φέρει στην διάρκεια της βουτιάς του.

Επιτρέπεται μόνο ένα κράτημα του σχοινιού όταν ο δύτης φτάσει στο δηλωθέν βάθος ώστε αυτός να σταματήσει την βύθιση του και να αρχίσει την ανάδυση.

Τα σταθερά βάρη είναι η πιο κοινή κατηγορία αγωνιστικής ελεύθερης κατάδυσης λόγω των συγκεκριμένων πτερυγίων που χρησιμοποιούνται.

Αυτή η κατηγορία είναι μια από τις 3 κατηγορίες που αγωνίζονται οι αθλητές στο ομαδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί με τις υπόλοιπες δύο, την στατική άπνοια (STA) και την δυναμική άπνοια με πέδιλα (DYN).